Roman Modzelewski

Geboren in 1912 in Lozdzieje, Litouwen. Overleden in 1997 in Łodz, Polen. Modzelewski was schilder, ontwerper, beeldhouwer, leraar. Een avant-gardistische maker, een interdisciplinaire kunstenaar.

Modzelewski studeerde af aan de Academie voor Schone Kunsten in Warschau en deelde sinds de oprichting in 1945 zijn carrière met de Łodz Academie voor Schone Kunsten. Hij was een lange tijd hoogleraar en rector van de Łodz Academie en was ook de eerste rector die daar werd gekozen. Aanvankelijk werd hij beïnvloed door het impressionisme, maar toen hij experimenteerde met vorm en kleur, ging hij op weg naar 'solarisme' en later naar het kubisme. De taal van abstractie, geometrie van vorm, symboliek van kleur en betekenis van textuur waren belangrijke onderwerpen in zijn schilderijen.

Zijn eerste meubelontwerpen - een gestoffeerde fauteuil en een stoel van multiplex - gepresenteerd op de tweede All-Poland Exhibition of Interior Design in Warschau in 1957, ontvingen de tweede prijs in de categorie meubels vanwege hun innovatieve vorm en de toepassing van moderne materialen. Nadat hij het meeste uit de flexibiliteit van multiplex had gehaald, begon hij met kunststoffen te werken. De fauteuil van glasvezel, voltooid in 1958, was een baanbrekende toepassing van dit materiaal in Polen. Formeel gezien is het een uniek voorbeeld op wereldschaal van de volledig gevormde, homogene organische oppervlakte van de stoel. Interesse van Le Corbusier in de productie van het model in Frankrijk resulteerde in het patent in 1961, maar de productie ervan kwam nooit tot stand.

Modzelewski heeft gebruik gemaakt van laminaat en zijn mogelijkheden bij zijn volgende projecten: jachten. In 1966 begon de bouw van het eerste Poolse plastic jacht, de Silhuette, ontworpen door de Engelse constructeur Robert Tucker. Met toestemming van de constructeur heeft Modzelewski het omgebouwd en vervaardigd in een nieuw materiaal (oorspronkelijk was het gemaakt van hout). Halverwege de jaren 70 creëerde de Poolse ontwerper zijn eigen jacht - de beroemde Amulet, legende van de Poolse Mazurische regio. Het volgende decennium bracht het ontwerp van een zeiljacht tot stand: de Talisman. Zijn passie voor zeilen had een grote invloed op de ontwerpactiviteiten van Modzelewski, en op zijn beurt konden veel van zijn landgenoten zich ook wijden aan de passie van zeilen op open water.

De schilderijen en ontwerpen van Roman Modzelewski zijn te vinden in vele musea en privécollecties, waaronder: Museum of Art in Lodz, National Museum in Warschau en Victoria & Albert Museum in Londen.